Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
18
ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2011


Οι κοινωνικές επιστήμες κι εγώ
Ο Αντώνης Αντωνίου μοιράζεται τις εμπειρίες του. 

Οι κοινωνικές επιστήμες κι εγώ
Η Α.Γ. ανατρέχει στο παρελθόν.

Οι κοινωνικές επιστήμες κι εγώ
Η Ε. Δελαβέκουρα προβληματίζεται για το παρόν.  

Οι κοινωνικές επιστήμες κι εγώ
Η Δώρα Δήμου μιλάει για στόχους και προσδοκίες.  

Οι κοινωνικές επιστήμες κι εγώ
Η Σοφία Πράπα αναστοχάζεται. 

Οι κοινωνικές επιστήμες κι εγώ
Η Κυριακή Τριπερίνα συνομιλεί. 

Editorial
Ο ορθός λόγος είναι η καλύτερη επίθεση

Ατζέντα
Προκηρύξεις, πρωτοβουλίες, συνέδρια, ημερίδες

Σχολιαστής
Δύο χρόνια με ΝΟΗΜΑ

Καυτή Πατάτα
Για μια ΕΥΘΕΩΣ ψηφιακή συγγνώμη

Αντιλογίες
Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε δήμους μέσω της παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς χαρακτήρα

Πήγα-Είδα-Διάβασα
Ο μήνας που έφυγε. Τα καλά πρέπει να μοιράζονται

PDF Εκτύπωση E-mail
Να, ξέρετε δα πως είναι. Σαν μετά από καραμπόλα αυτοκινήτων. Βγαίνεις έξω όπως μπορείς, μετά θυμάσαι τα παιδιά και επιστρέφεις, τσιμπιόμαστε όλοι μεταξύ μας. Ωραία, τουλάχιστον ζούμε, να δούμε και με τους άλλους τι γίνεται. Εντάξει είναι, στα κομμάτια το αμάξι.

Στάλκερ

Όλα τα σημάδια υποδηλώνουν ότι η ελεύθερη πτώση τελείωσε. Εξακολουθούμε να κοιταζόμαστε αμήχανα γιατί δεν συνοδεύτηκε από τον χαρακτηριστικό θόρυβο της πρόσκρουσης. Όμως στο τοπίο γύρω έχουν αποτυπωθεί τα χαρακτηριστικά της. Πρώην εμπορικοί δρόμοι έχουν ερημώσει, η ανεργία μαίνεται πολύ πάνω από 20 % σαρώνοντας τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η αγορά ακινήτων και οι βασιζόμενοι σε αυτήν κλάδοι «χτυπάνε μύγες», οι τράπεζες μετράνε και τη δεκάρα, η αποβιομηχανοποίηση κτύπησε κόκκινο, τα υπουργεία διαρκώς μεταχρονολογούν τις οφειλόμενες πληρωμές τους προφασιζόμενα μύριες όσες δικαιολογίες. Χωμένοι ολόκληροι στο βούρκο κρατάμε το ένα αυτί εκτός, σε επαφή με την ελπίδα, περιμένοντας να ακούσουμε την επανεκκίνηση της οικονομικής μηχανής.

Πάνω στην πληγή και ο «περίδρομος»

Πράγματι ακούγεται κάποιος θόρυβος αλλά δεν είναι αυτός που όλοι περιμένουμε. Αντίθετα ακούγονται καθαρά οι πατημασιές και ο βρυχηθμός του κτήνους. Τζάμπα πήγαν όλες οι προφυλάξεις και οι νυχοπερπατησιές, το κράτημα της ανάσας. Οι συνέπειες της πρόσκρουσης ενεργοποίησαν αμετάκλητα το κτήνος του λαϊκισμού. Το πρωί ξυπνάει με ιδέες της εξτρεμιστικής αριστεράς, το βράδυ κοιμάται και ονειρεύεται ιδέες της εξτρεμιστικής δεξιάς. Αλλάζει μέγεθος, σχήμα, χρώμα, φύλο γιατί θέλει να αρέσει. Μόνο η βρόμα που αναδίδει το προδίδει, μην σας ξεγελάσει το άφθονο άρωμα. Για ένα διάστημα σύχναζε στην πλατεία Συντάγματος, αμέσως μετά στα διόδια και στους δρόμους, τελευταία αφήνει να φανεί ότι οι σκέψεις του στρέφονται στην εκπαίδευση. Πετάει γιαούρτια και πέτρες στους δρόμους, ξυλοκοπεί τους διαφωνούντες, κρύβεται σε βρομερά και ανώνυμα blogs. Στο όνομα ενός αλλοπρόσαλλου πατριωτισμού, του φταίνε όλα και όλοι. Οι Ευρωπαίοι ευθύνονται για την οικονομική κατάντια της χώρας, οι μετανάστες ευθύνονται για όλα τα υπόλοιπα. Στο έρεβος οι «ντιντήδες» πολιτικοί που διοικούν τη χώρα. Και βέβαια ευθύνονται όσοι δεν ασπάζονται τις ιδέες του.

Ο εξορκισμός

Δεν έχει νόημα, μην προσπαθείτε να το αποφύγετε, αργά ή γρήγορα θα πέσετε επάνω του. Η μόνη λύση που έχετε είναι να το αναζητήσετε και να το βρείτε πρώτοι εσείς. Ο μόνος σύμμαχος σας η λογική, ο ορθός λόγος και η ψυχραιμία απέναντι στις μεταφυσικές κραυγές και βδελυρές πράξεις του. Δυστυχώς ή ευτυχώς μόνον αυτά μπορούν να το αφοπλίσουν -κάτι σαν τον εξορκισμό. Θυμηθείτε ότι είναι εφτάψυχο αλλά δεν έχει καμία σχέση με «γάτα».